T.W.I.S.T. is ontstaan uit persoonlijke ervaringen.  Deze start-up maakt draagbare intelligente toestellen met persoonlijke en medische assistentie.  'Ondernemen is moeilijk in België', Dominique praat hier openlijk over.  Maak kennis met de oprichter van T.W.I.S.T.

 Twist logo14.png

 

 

1. Naam van de start-up

T.W.I.S.T.

http://safewatch.twist.eu.com/new/

 

2. Namen van de oprichters & contactgegevens

Dominique Delcourt

179, Kapellestraat

9600 Ronse

0032/ 473323517


3. Sinds wanneer bent u gestart?

2013

 

4. Wat heeft u gedreven om zelf te gaan ondernemen?

De beslissing was moeilijk. Het was de enige optie om onze zelfstandigheid en het beslissingsrecht over het project te kunnen garanderen.

 

5. De “elevator pitch” van uw start-up:

T.W.I.S.T. zijn niet zomaar uurwerken! Het zijn de eerste draagbare intelligente toestellen in de wereld, die persoonlijke en medische assistentie combineren, alsook beveiliging en veel meer. Speciaal ontworpen om uw leven te redden!

 

6. Hoe is het idee ontstaan voor uw oplossing/applicatie?

Ons project is gebaseerd op persoonlijke ervaringen en feiten.

Enkele jaren geleden tijdens vakantie met heel de familie, werd mijn dochtertje (toen 3 jaar oud) bijna ontvoerd. Je kan je inbeelden dat deze situatie sporen op ons nagelaten heeft!

Op hetzelfde moment werd mijn dochter gediagnosticeerd met Anafylaxie (veroorzaakt door muggen).

Welk toestel kon mijn dochter helpen?  De oplossing kwam snel: Een Smartwatch.  Het is klein, beschikbaar in alle maten en vormen, maar het is vooral aanpasbaar.

Enkele maanden later, tijdens mijn reis door Azië had ik GPS systemen gevonden voor kinderen, maar deze waren uitsluitend bedoeld voor de lokale markten, moeilijk te gebruiken, beperkte functies en niet echt aantrekkelijk.

Dus besloot ik, na onderzoek, om de Junior Safewatch™ zelf te ontwerpen, met de specificaties en parameters die mijn dochter kunnen helpen.

Zo beschikt de Junior Safewatch™ over een noodknop die onmiddellijk telefonisch verbindt met de vooringestelde contacten.

UV Sensor, die de zonnestraling meet.  Indien het risico te hoog is, worden ouders via SMS geïnformeerd om hun kind met extra zonnebrandcrème in te smeren.

Anti-mug systeem met ultrasone klank.  Onschadelijk voor kind en milieu.

Tijdens gesprekken met ouders, bleek er veel interesse te zijn voor het concept en toestel.

Later kreeg ik het idee om een nieuw toestel te ontwerpen, speciaal voor hulpbehoevenden, zoals mensen met Alzheimer, Hartpatiënten, etc… en zo is de Safewatch™ ontstaan.

Ondertussen hebben wij veel aan Safewatch™ gewerkt en verbeterd, zo hebben wij extra applicaties kunnen ontwerpen, zoals de MED-ID™.

MED-ID™ is een applicatie die de dragers van de Safewatch™ de mogelijkheid biedt om hun medische historiek (zoals Bloedgroep, allergieën, medische toestand,…) te integreren in onze toestellen en zo kunnen zij, in geval van nood de levensreddende gegevens delen. Dit door simpelweg een Tablet of Smartphone te “pairen” met de Safewatch™.

Ook is er de M.R.S.(Medical Reporting System).  Artsen en andere medische diensten kunnen hun patiënten op afstand monitoren(hartslag, bloeddruk en veel meer) en indien nodig een medisch rapport opmaken volgens hun agenda.  Per uur, dag, week, etc…

 

7. Wat zijn de grootste uitdagingen die u als ondernemer heeft ervaren bij het opstarten van uw onderneming?

Wij hebben ondervonden dat door de vele wetten en organisaties in België het heel complex blijkt te zijn om te ondernemen. Vb.: Als startup kan men subsidies bekomen, maar door vele wettelijke tegenstrijdigheden en administratieve rompslomp, is het praktisch onmogelijk om ervoor in aanmerking te komen.

Ook financiële instellingen maken het heel moeilijk voor startups om financiële steun te krijgen!  De E.U. biedt banken de steun om startups te helpen, maar zelfs met een volledig uitgewerkt dossier, worden gevraagde investeringen meestal geweigerd.


8. In welk stadium staat uw start-up nu en wat staat er in de nabije toekomst op het programma?

Op dit moment werken wij aan onze prototypes, waarna wij overgaan naar ontwerp en integratie van onze eigen applicaties en software.

 

9. Wat zijn uw ambities op lange termijn en de belangrijkste uitdagingen om deze ambities te realiseren.

Zoals iedere startup is het de bedoeling om van ons project een succesverhaal te maken. Dit kan door naamsbekendheid en zich op internationaal vlak te profileren. Onze ambitie is dat onze uurwerken door iedereen gedragen worden, dit met het oog op een verbeterde levenskwaliteit. Een zelfstandig en zo normaal leven te kunnen bieden aan iedere hulpbehoevende die op dit moment de nood heeft aan een Safewatch ™.

Ook hopen wij dat artsen en andere medische diensten onze toestellen zullen gebruiken, als steun in hun werk, om zo hun werkdruk aanzienlijk te verlagen.

Om dit allemaal te kunnen verwezenlijken zijn investeerders en business partners steeds welkom

 

10. Welk advies/adviezen wil u graag meegeven aan ondernemers-in-spe?

Het zou misschien door ons misplaatst zijn om advies te geven aan ondernemers, want wij hebben nog veel te bewijzen in de harde ondernemerswereld. Maar uit eigen ervaring kunnen wij wel de volgende raad geven:

1)      Denk goed na vooraleer iets op te starten

2)      Wees goed voorbereid.(Vb. Onderzoek of het financieel en/of materieel haalbaar is,etc..)

3)      Bereid een sterk Business- & financieel plan voor. Financiële instellingen en investeerders zullen u en uw project eerder “au sérieux” nemen waardoor de kansen om in uw project te investeren groter worden.

4)      Omring je met de juiste personen/Business partners

5)      Start met het juiste budget/ Financiële middelen!

Maak van uw project iets unieks en vernieuwend, maar hou het simpel. Een “te”complex project zal investeerders en eventuele Business partners eerder op afstand houden

 

11. Op welke manier levert MIC Vlaanderen voor u concrete toegevoegde waarde bij het realiseren van uw start-up ambities?

Dankzij Leen Verschraegen bij MIC Vlaanderen hebben wij vele antwoorden op onze vragen gehad, alsook de nodige steun. Wij werden in contact gesteld met de juiste personen. MIC Vlaanderen is een toegevoegde waarde voor startups.  Wij hopen dat onze samenwerking nog lang mag duren.

 

 12. Heeft u nog specifieke noden waar het MIC Vlaanderen community u mee kan helpen om uw start-up te ondersteunen

1)      Uiteraard, alle mogelijke hulp is meer dan welkom! Wij zijn steeds op zoek naar nieuwe kapitalen en investeringen of hulp voor het verder uitwerken van onze toepassingen, alsook voor marketing,etc…

2)      Het opmaken van een complex Business plan!

3)      Licenties en ontwerpen van bepaalde applicaties

4)      Subsidies en overheidssteun

5)      Zoeken naar nieuwe klanten en eventueel steun om de Safewatch™ voor te stellen aan de overheid

Maar het belangrijkste is vers kapitaal en financiële steun/ middelen

 

T.W.I.S.T. neemt deel aan de voting wedstrijd van KBC.  Vijf ondernemers met de meeste stemmen krijgen een stand op de KBC summit waar ze in contact komen met een groot investeerderspubliek.  T.W.I.S.T. heeft tot nu de meeste stemmen!!!  Blijf deze starter steunen en breng ook je stem uit op: https://bolero-crowdfunding.be/nl/voting-summit-2016